Főoldal » Energetika

Energetika

Szerencs hagyományos energiaforrása évszázadokon keresztül a fa volt. A tűzifát elsősorban a Zemplén erdős vidékéről szállították, de hasznosították a környék alföldi erdeinek fáját is. A környezetre káros hatást gyakorló és véges mennyiségben rendelkezésre álló energiahordozók helyét egyre inkább természetesebb és olcsóbb energiahordozók szorítják ki Szerencsen is.

Szerencs térségében a napsütéses órák száma az országos átlagtól valamivel magasabb, így itt kimondottan érdemes a napenergia felhasználásával foglalkozni. A háztetőkre szerelt napkollektorok egyre több helyen tűnnek föl és szolgáltatnak olcsó és környezetbarát áramot, ami nem csak kiegészítheti, de akár ki is válthatja az áramszolgáltató által biztosított hálózati áramot. A napelemmel ellátott házak energetikai tanúsítványa is kedvezőbb lesz, bár ehhez hozzájárul a korszerű szigetelés is.

Szerencsen lehetőség van szélgenerátorok, szélkerekek felállítására is és a vidék alkalmas a geotermikus energiaforrások kiaknázására is. Szerencs környéke gazdag vízfolyásokban, a vízenergia mégsem jelent használható megoldást, mivel a környék jelentősebb vizeinek folyása lassú, esése alacsony, a hegyek felől aláfutó kisebb vízfolyások vízhozama pedig csekély és az is nagyon ingadozó.

A szélenergia, a napenergia és a geotermikus energia hasznosítása azonban Szerencsen is tökéletesen megvalósítható és érdemes is ezekkel foglalkozni a fenntartható fejlődés érdekében.

Nincs ilyen hely.

Találatok száma: 0

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mp3lehu1/public_html_szerencs.net/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405