Főoldal » Látnivalók » Református templom

Református templom

Szerencs legrégibb jelentős műemléke a város református temploma, amely a XIII. században épült, valószínűleg a tatárjárás után, román stílusban. Első említése az írott forrásokban 1321-re tehető. Gótikus tornyát 1480-ban kapta.

A templomot 1595-ben kapták meg a reformátusok Rákóczi Zsigmondtól. 1605-ben ebben a templomban választották Magyarország fejedelmévé Bocskai Istvánt.

1618-ban itt helyezték örök nyugalomra Rákóczi Zsigmondot, a síremléke alatti kriptában. A márvány síremléket fiai készíttették, egyik oldalán egy vers őrzi apjuk emlékét, a másik oldalán a felirat: „Tebenned remélem Uram, hogy nem leszek porrá mindörökké.” A síremlék alatti kriptában található az urna, ami Rákóczi Zsigmond hamvait őrzi.

A templom harangját I. Rákóczi György 1646-ban adományozta. Az épületet 1791-ben és 1903-ban renoválták, 1921-ben leégett tetőszerkezetét az egyházközség adományaiból állították helyre.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mp3lehu1/public_html_szerencs.net/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Szólj hozzá

Az email címed rejtve marad. A kötelező mezők jelölve *

*