Főoldal » Látnivalók » Cukorgyár

Cukorgyár

Szerencs modern kori történetében a legfontosabb mérföldkő a cukorgyár felépítése volt. Az építkezés 1889-ben kezdődött és már az év végén meg is indult a gyárban a termelés. 1894-től a szerencsi cukorgyár már exportra is termelt.

A cukoripar fellendülése nagy mértékben segítette Szerencs fejlődését. Az első világháborút követő évek rövid időre megakasztották a termelést, de utána a gyár ismét évről évre fokozta termelékenységét. 1923-ban a gyár keretein belül kezdte meg működését a Szerencsi Csokoládégyár.

Bár a nagy gazdasági világválság hatására csökkent a termelés volumene, amely a második világháború végére teljesen le is állt, a gyár az 50-es években ismét termelni kezdett, 1953/54-ben rekord mennyiségű, 30608 tonna cukrot állított elő. A rendszerváltást követően a gyár külföldi tulajdonba került és az új tulajdonosoknak nem volt érdekük a termelés fenntartása, így a gyárat 2008-ban bezárták, a termelési épületeket elbontották.

A nagy múltú cukorgyár egyes épületei azonban még ma is állnak és 2011-ben többük műemléki védettséget kapott.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mp3lehu1/public_html_szerencs.net/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Szólj hozzá

Az email címed rejtve marad. A kötelező mezők jelölve *

*