Főoldal » Látnivalók » Cukormúzeum

Cukormúzeum

A Zempléni Múzeum felügyelete alá tartozó Cukormúzeum nem a Rákóczi-várban kapott helyet, hanem az egykori cukorgyár területén álló finánclaktanyában. 1989. augusztus 17-én adták át, a gyár megnyitásának századik évfordulóján. A gyűjtemény alapját a gyár gondnokának, Farkas Istvánnak a gyűjteménye képezi, aki hosszú évtizedeken át gyűjtötte és őrizte a gyár életével kapcsolatos tárgyi emlékeket.

Az ország egyetlen cukormúzeumának Európában sincs sok párja, megnyitásakor a harmadik volt a kontinensen. Dokumentumok, fényképek és számos tárgy szemléltetésével tekinthető itt meg a szerencsi cukorgyár évszázados története. Ezen kívül a múzeum betekintést nyer a cukor csomagolástechnikájának általános fejlődésébe és változataiba, közel 50 országból gyűjtött sok száz különféle csomagolási módot felvonultatva.

A cukorgyár bezárása nem jelentette a cukormúzeum végét is, azt a tulajdonos jelképes összegért átadta Szerencs város önkormányzatának. Jelenleg a Zempléni Múzeum szakmai irányítása alatt működik. Minden nap megtekinthető 8 és 16 óra között, a Gyár út 1. szám alatt. A teljes árú belépőjegy 400 forint, a kedvezményes mindössze 200 forintba kerül.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mp3lehu1/public_html_szerencs.net/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Szólj hozzá

Az email címed rejtve marad. A kötelező mezők jelölve *

*