Főoldal » Látnivalók » Képeslapmúzeum

Képeslapmúzeum

A Zempléni Múzeum gyűjteményéből kiemelkedik a múzeum képeslapgyűjteménye, amely egész Magyarországon, de talán tágabb térségünkben is a legjelentősebb képeslapgyűjtemény.

A Petrikovits doktor által 1967-ben a múzeum részére átadott gyűjtemény mintegy 400 ezer darab képeslapból állt, ennek ma több, mint kétszeresét, közel egymillió darabot őriz a képeslapmúzeum.

A gyűjtemény máig az adományozó által kidolgozott rendszer szerint tagolódik és bővül. A képeslapoknak öt fő kategóriája van, a földrajzi, a képzőművészeti, az üdvözlő, a tematikus és a különleges technikával készült. A földrajzi jellegű képeslapok különösen érdekesek, mert olyan városképeket, tájképeket őriznek, amelyek évtizedekkel, akár évszázaddal ezelőtt volt jellemző.

Nem csak a hazai tájak és városok egykori képeit őrzik, de sok ezer külföldi helyszín egykori képeit is. A gyűjtemény további értékes darabjait jelentik a képeslapkiadás hőskorából származó tematikus képeslapok, amik akkoriban bizonyos szintű tömegkommunikációs csatornaként funkcionáltak. Így található köztük többek között tudományos, technikai, néprajzi, történelmi, politikai, közéleti témájú képeslap is.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mp3lehu1/public_html_szerencs.net/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Szólj hozzá

Az email címed rejtve marad. A kötelező mezők jelölve *

*