Főoldal » Látnivalók » Rákóczi-vár

Rákóczi-vár

Szerencs látnivalói közül kiemelkedik a Rákóczi-vár. A várkastély Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára, építését 1588 után rendelte el Némethy Ferenc tokaji kapitány, aki ebben az évben foglalta el Szerencset. A vár felépítésének helyéül egy három oldalról mocsarak által ölelt hegylábat választott ki, az építéshez pedig felhasználták az egykori bencés apátság köveit. A késő reneszánsz stílusban felépülő kétszintes várkastélyt erős várfal és torony erősítette. Némethy kapitány 1565-ben bekövetkezett halála után a vár több tulajdonváltáson ment át, mígnem 1580-ban akkori tulajdonosa, a Szepesi Kamara Rákóczi Zsigmondnak nem adta. Ekkortól tartósan a Rákóczi család tulajdona, ők is fejezik be építését. A Rákócziak bővítették, szépítették és erősítették is a várat, amely oltalmat nyújtott a környéken lakók számára veszedelem esetén. Rákóczi Zsigmond halála után a család Sárospatakra tette át székhelyét.

A szerencsi várat 1644-ben császári hadak foglalták el, és I. Rákóczi György fejedelemnek erővel kellett kiűznie falai közül a betolakodókat. Az ostrom után a megrongált épületrészeket felújították, részben átépítették, a falakat néhol megmagasították. A várat ezután birtokközpontként használták, erős falai mögött leginkább gabonát, bort, ecetet, állatbőröket és egyéb terményeket raktároztak. Az évszázadok során a vár egyre inkább raktárrá, illetve magtárrá olvadt, néhány részét le is bontották.

A Rákócziak vára előbb a család Erdődy ágához került, majd a 19. században a Szirmay család tulajdonába jutott. Az általuk kialakított állapot maradt fent jórészt a mai napig. A vár a második világháború során kisebb sérüléseket szerzett, berendezéseinek, bútorainak jelentős részét elrabolták, széthordták, illetve elpusztították.

A leromlott állagú épületben különféle intézmények kaptak helyet, de nem került sor az épület felújítására. 1968-ben kezdődtek meg a vár területén a régészeti munkálatok, amelyek végeztével megkezdődött a Rákóczi-vár lassú restaurálása 1979 és 1991 között, a szerencsi születésű Erdei Ferenc építész tervei alapján.

Ma is ezt a késő reneszánsz stílusban helyreállított épületet tekintheti meg a közönség, mint Szerencs legkiemelkedőbb látnivalóját. A vár jelenleg kulturális központ, falai között szálló is működik és benne kapott helyet a Zempléni Múzeum.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mp3lehu1/public_html_szerencs.net/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Szólj hozzá

Az email címed rejtve marad. A kötelező mezők jelölve *

*