Főoldal » Látnivalók » Zempléni Múzeum

Zempléni Múzeum

Az 1960-as években vetődött fel Szerencsen egy múzeum alapításának ötlete. A történelmi múltra visszatekintő település több, országos jelentőségű esemény színhelye volt és ekkoriban kezdődtek meg a Rákóczi-vár régészeti feltárásának munkálatai is. 1965-tól indult meg a helytörténeti gyűjtőmunka, amelyben a lakosság is komoly szerepet vállalt.

A felajánlások közül kiemelkedett dr. Petrikovics László 1967-es adományozása, amellyel több ezer képeslapot, könyvet, régészeti és képzőművészeti tárgyat, műkincset ajánlott fel a leendő múzeum gyűjteményébe. Még be sem fejeződtek a vár körüli ásatások, amikor a múzeum megkezdte működését 1968. december 3-án. Mai helyére, a belső vár keleti szárnyának első szintjére azonban csak a vár felújítási munkálatainak végeztével, 1991-ben költözött be.

A múzeum tárgyi gyűjteménye közel ötezer darabot számlál, ezek többségét a Szerencsről és környékéről gyűjtött néprajzi tárgyak alkotják. A múzeum könyvgyűjteménye is hasonló méretű, legértékesebb részét az a körülbelül 250 kötet képezi, amely száz évnél is régebbi.

Ezeknél jelentősebb a Zempléni Múzeum ex libris gyűjteménye. Ezeket a nyomtatott lapokat egykor a könyvek belső felére ragasztották és ezekkel jelölték tulajdonosukat. A múzeumban ma több, mint 35 ezer ilyen ex librist-t őriznek.

A múzeum hétköznap 8 és 16 óra között, hétvégén 10 és 16 óra között fogadja vendégeit. A teljes árú jegy 600, a kedvezményes 300 forintba kerül.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mp3lehu1/public_html_szerencs.net/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Szólj hozzá

Az email címed rejtve marad. A kötelező mezők jelölve *

*